Synligt fast osynligt

 
I veckan var elektrikern och trollade fram de bortglömda tändknapparna i köket. Vi hade gått med på att han skulle dra lite utanpåliggande kabel i skafferiet bakom köket och tänkte att vi väl får leva med att se lite sladdar. När vi kom till huset för att inspektera arbetet möttes vi av det här:
 
 
För alla er som likt min far inte ser sladden så ligger den ovanpå golvlisten.
 
 
 
 
Nyinstallerade tändknappar
 
 
Måste erkänna att vi blev väldigt positivt överraskade, det kommer ju dessutom att stå saker på hyllorna så det här blir inget problem alls att leva med. Bra jobbat Fredde!
 
 
 
 

Badrum

 
Nu är allt äntligen klart i badrummen. Toalettstolen står på plats igen och läcker inte längre vatten och de rätta luckorna till barumsskåpen har kommit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vardagsrumsgolvet

 
Vi ville ha ett ljust plankgolv i matsal/vardagsrum och hittade ett golv på nätet. Det kom från en firma i Helsingborg och dom hade specialpris på golvet. Vi beställde provbitar som var jättefina och slog till direkt, ca 35.000 kostade det.
 
När det började närma sig golvläggning undrade snickarna hur man egentligen skulle bära sig åt för att lägga golvet och vi passade frågan vidare till Helsingborg. Svaret vi fick var att golvet skulle limmas med ett speciellt lim och först skulle plattan behandlas 2 gånger med primer, ca 15.000 kostade materialet till detta.
 
Nu när golvet är klart började vi fundera på om man kanske borde behandla det och kontaktade återigen säljaren, och jodå man ska lacka det 2 gånger med ett lack som bara säljs av dom, ca 5.000 kostade det.
 
Börjar bli ett dyrt golv, men det är otroligt fint.
 
 
Matte lackar golv.
 
 
Första varvet klart...
 
 
 
 
 

Det mesta blev rätt, men...

 
..lite blev ju fel.
  • Fönstren på övervåningen går inte att låsa - handtagen byts imorgon.
  • Toalettstolen i badrummet uppe läcker vatten - reparatör kommer imorgon.
  • Elektrikerna missade två tändknappar för köksbelysningen - lösningen blir lite utanpåliggande kabeldragning i skafferiet som tack och lov ligger på andra sidan av den aktuella väggen.
  • Bortglömd dimmer i vardagsrummet - fixas imorgon.
  • Lite spikhål i taket som ska gömmas.
  • Repor på ett element.
  • Ett skvallerrör går ut i skafferiet , som saknar golvbrunn - även här blir det lite utanpåliggande installationer och ett hål i väggen in till tvättstugan, fixas så snart vi byggt ihop skåpen i tvättstugan och då "bonusinstallerar" Christian tvättmaskin och blandare :)
  • En innerdörr är ojämn i färgen och ska bytas ut.

 

Inte så himla mycket eftersom byggherren har varit skitjobbig och hittat alla fel så att dom kunnat åtgärdas direkt.

 

 

 


Detaljer

 
En hel del saker i huset har vi själva köpt in, dels för att hålla ner kostnaden men även för att kunna bestämma helt själva hur vi vill att vårt hus ska se ut.
 
 
 
Planspegel IDO, hörnbadkar IDO och handdukstork TVS
 
 
Contura 450 grå, klinker Trust Titan, list i färgen Nordisk Grafit och extravitoljat plankgolv i ek
 
 
Kakel i matt vit 5x40 cm och 80 cm induktionshäll
 
 
Ångugn, kombiugn och rostfri kyl och frys
 
 
Trappa med steg i mattlackad ek och vitmålade räcken
 
 
 

Finn ett fel...

 

 
Borde det inte stå nåt här???
 
 Nämen titta, där var den..
 
Vi börjar fylla våran kvot av vattenpölar på ställen där det inte ska vara vattenpölar och den här gången var det badrummet uppe som stod på tur. Som tur var så är det inte så allvarligt men det är en spricka i vattenlåset så toalettstolen måste bytas ut. Och med sedvanlig träffsäkerhet har vi ju valt en modell som inte är lagervara hos grossisten... Tur att vi har ett badrum till.
 
 
 

Namnändring

 
Nu när huset är färdigbyggt och godkänt i besiktning så har vi bestämt oss för att bloggen måste byta namn. Visserligen kommer det att byggas lite saker här och där men just nu handlar det mesta om inflytt och möblering och vi har tänkt oss att lägga upp lite bilder allt eftersom vi blir klara så att nära och kära och andra intresserade runt om i världen kan titta hur det blir.
 
Så nu har vi valt att kalla oss "Villa Bourdin - Nu ska vi äntligen flytta in!"
 
 
 
 

Vatten???

 
Nu har vi haft spolbilen här och tryckt brunnen, och nu har vi vatten, eller nåt. För tillfället ser det mest ut som en grå sörja som kommer ur slangen,men vi spolar flitigt och håller tummarna...
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi är godkända

 
Besiktningen igår gick bra, vi blev godkända både av kommun och Garbo och har nu ett muntligt slutbesked. Det skriftliga kommer så snart vår KA skickat in alla papper till kommunen. Några små anmärkningar blev det men inga stora saker. Tyvärr så kommer ju byggarna tillbaka på måndag ändå eftersom sovrumsgolvet ska brytas upp och ett rör ska bytas ut. Förhoppningsvis går detta ganska fort för vi har planer på att flytta in efter midsommar.
 
 
 
Vardagsrum
 
 
Hall
 
 
Fondvägg i köket
 
 
 Kökssoffan har fått flytta in i hallen
 
 
 
 
 
 
 

Imorgon är det dags

 
Slutbesiktning imorgon, lite nervös är jag men jag tror att det kommer att funka. Några anmärkningar blir det så klart, men vi borde kunna få slutbeskedet från kommunen.
 
Förutom det uppenbara att värmesystemet inte är helt 100 (se föregående inlägg...) så är det ett fönster på övervåningen som är trasigt. Detta reklamerades i slutet på februari men har inte blivit fixat än, han ska tydligen komma på måndag... Fönstret har gjort att varken snickarna eller målaren har kunnat färdigställa väggen det sitter i. På måndag ska det även bytas glas i ytterdörrarna.
 
Vi har inte heller fått klart med elen. Telge Energi glömde bort våran beställning och idag har jag varit och skrivit på papper att dom får gräva på min mark. Lösningen blir att dom ska testa om det funkar att tillfälligt överbelasta nätet, låter ju tryggt..., annars ska dom sätta upp ett reservkraftverk.
 
Våran brunn är inte heller helt igång, spolbilen kommer och trycker den imorgon och sen får vi hoppas att vattnet rinner till bättre. Sen ska det tas vattenprover och så får vi se om vi behöver några extra filter för att det ska bli bra. Så just nu tar vi vatten från den grävda brunn som försörjer resten av gården, en ok lösning som med lite renovering av brunnen får bli permanent om den borrade brunnen inte vill fungera.
 
 
 
 

Det regnar i köket...

 
Vi har ett läckage på ett rör i den ena radiatorkretsen. Vi har vatten som rinner ner genom taket och längs köksväggen. Vi har slutbesiktning om 38 timmar...
 
 

 
 
 
 
På måndag ska dom bryta upp vårat sovrumsgolv...
 
 
 
 
 

Nedräkningen har börjat

 
När jag flyttade hemifrån för 13 år sedan hade jag redan bestämt mig för att jag en gång skulle ha mitt eget hus på gården. För drygt 2 år sedan ansökte vi för första gången om bygglov och om 87 timmar ska vårat hus slutbesiktigas. Overkligt och otroligt skönt att byggtiden snart är över.
 
Arbetet i huset flyter på bra, om än lite försenat, och imorgon kommer det två extra snickare för att hjälpa till med det sista. Idag kom trappan på plats och den blev jättefin. Även badrumsinredningen är på plats, men en provisorisk lösning vad gäller dörrarna till skåpen eftersom våra riktiga dörrar inte kommer förrän den 28/6.
 
 
 
Trappan sedd från ytterdörren
 
 
 Staketet vid öppningen mellan våningsplanen
 
 
 Lilla badrummet
 
 
Stora badrummet
 
 
 Värmepumpen håller på att kopplas in
 
 
 Bergvärmeslangar indragna i huset
 

 
 

Skattjakt

 
Ingen av mina föräldrar är/var särskilt bra på att slänga saker. När dom dessutom hade nästan hur mycket plats som helst i uthus och ladugårdar så resulterade detta i ett evigt hamstrande av saker som av olika anledningar kom i familjens ägo. Jag har under åren mest sett alla saker som kommande problem för mig och mer än en gång funderat på att köra iväg allt till soptippen. Men nu har jag insett vilken skattkammare jag har tillgång till och i helgen botaniserade vi bland sakerna och hittade några kompisar som efter lite klädbyten nog ska få flytta in hos oss.
 
 
 
Soffa från min mormors moster
 
 
 Kökssoffa från min farmor och farfar
 
 
Stol från min pappas faster (tror jag)


Pallar från farmor och farfar
 
 
 
 
 
 

Sista veckan som husbyggare, hoppas jag...

 
Efter en kortvecka och ledighet som ägnats åt löptävling och sortering av byggsopor så började den sista veckan som husbyggare med kaos...
 
Skidstahus hade glömt (!?) att rita in en shuntventil på värmeritnigen vilket resulterat i att vi inte var riktigt beredda på att vi ska ha två olika lågtemperatursystem i huset. Ok, grekiska för alla er som inte jobbar med sånt här jag vet, men vi behöver alltså blanda varmvatten med en temperatur till golvvärmen på bottenvåningen och en annan temperatur till elementen på övervåningen. Den värmepump vi valt klarar inte av detta och efter lite ringande fick vi beskedet av Skidstahus om vilken ventil vi skulle hämta ut på deras bekostnad. Bra så...tills jag kom till grossisten och vi kom fram till att den ventilen inte fungerade ihop med våran värmepump... Då bestämde vi oss för att lösa det själva och morbror fixade fram en ventil som passar. Sen krävdes det bara någon timme till för att övertyga rörmokaren om att vi hade rätt och inte nån annan, men nu sitter i alla fall ventilen på plats...
 
Ett lite trevligare kaos är det på själva byggplatsen. Idag hade vi 2 snickare, 2 rörmokare, 1½ kyltekniker och 4 grävkillar på plats. Tyvärr var jag så stressad över värmepumpsproblemen att jag glömde kameran hemma, ska försöka leverera lite bilder imorrn istället.
 
 
Grävt och klart för att få in bergvärmen i huset.
 
 
 

Braskamin

 
 
Braskaminen är färdiginstallerad
 
 
Extra sidoglas för att kunna ställa den närmare väggen, ett smart sätt att få säkerhetsavståndet att krympa från 24 cm till 10 cm.
 
 
Takplåt
 
 
Skorsten
 
 
Nu ska jag bara jaga tag på en sotare som kan besiktiga alltihopa åt oss...
 
 
 
 

Carport på g

 
Nu har det äntligen börjat grävas för våran carport. Det blir en öppen variant med ett förråd "framför" bilarna. Vi kommer nog att få öva precisionskörning eftersom vi gör den lite smalare än de modeller jag hittat på nätet, men då kan vi använda takstolar vi fick över vid ett tidigare bygge och på så sätt spara in några kronor.
 
 
 
 
 
 
 

6 dagar till slutbesiktning...

 
...och det är massor kvar att göra. Snickarna har recis börjat med golvet på bottenvåningen. Det är lite speciellt att lägga för det limmas direkt mot plattan. Innan golvet kan läggas ska det på två lager med primer på betongen. Snickarna ver väldigt tveksamma till det här sättet att lägga golv men vi har pratat med en massa folk som säger att det blir bra så det är bara att hoppas att dom vet vad dom pratar om...
 
Fint blir det i alla fall!
 
 
Lite mycket kartonger ivägen men man kan skymta vårat fina plankgolv
 
 
Primer på plattan
 
 
När golvet är klart ska trappan äntligen byggas ihop och sättas på plats. Det är ju ett ganska otympligt pussel men förhoppningsvis går allt smidigt. Sen är det lite räcken och småpyssel kvar för snickarna.
 
Imorgon ska jag och en kollega påbörja installationen av värmepumpen. Vi tjuvstartade lite igår men imorgon kommer rörmokaren så då kan vi prata ihop oss med honom och sen ska värmepump, frånluftsmodul och den extra varmvattenberedaren ställas på plats och kopplas in. Spännande för mig som inte är ute på så många av våra jobb och extra roligt att faktiskt få montera i det egna huset :)
 
 
 
 
 

Kollisionskurs

 
Efter att i några dagar fått skäll för i princip allt från växthuseffekten till priset på bensin så brast det för mig idag och jag talade om för snickaren vad jag tyckte. Detta resulterade i att kontakten nu sköts via ombud. Inte så praktiskt kanske men det är tydligen svårt för en man på 50+ att ta instruktioner från en tjej på 30+. Låter som en klyscha men jag tror faktiskt att det är det som är problemet, för inte är man väl särskilt petig och gnällig när man tycker att rätt saker ska levereras och att det dessutom ska snickras ihop på ett schysst sätt???
 
Jag känner mig som att jag kastats 5 år tillbaka i tiden till den dagen när vi fick tillträde till vår lägenhet och såg att dom flyttat dörrar och minskat ytan utan vår vetskap men ändå förväntades tycka att allt var toppen...
 
Så nu har ni förklaringen till det dåliga bloggandet, ska rycka upp mig och skriva mer imorrn för det har hänt en massa saker både i och utanför huset.
 
 
 
 
 

RSS 2.0