Miljonär för en dag, eller fem...

 
Nu är det full fart på bygget igen, snickaren som var sjuk förra veckan är tillbaka och man kan se att det börjar hända saker. Alla innertak är reglade och dom har börjat bygga innerväggarna. Det har visat sig att några rör i plattan har kommit lite fel så vårat badrum nere har blivit 6 cm smalare och 2,5 cm längre. Känns inte som något större problem eftersom det är gott om plats för toastol, handfat och dusch och jag är väldigt nöjd att byggarna tänker efter och faktiskt föreslår att flytta väggar iställer för att hålla sig strikt till ritningen. Det är ju inte så snyggt med synliga rör.
 
Om någon vecka kommer elektrikern att börja och vi ska bestämma oss för exakt var vi vill ha eluttag, lamputtag och tändknappar. Det blir nog svårt för hur vi än gör så kommer det säkert att vara något som man vill ändra på senare, men det gäller väl att tänka noga så att det blir så få "fel" som möjligt. Vi har bestämt att vi ska ha ett möte på plats innan dom börjar och markera ut var allt ska sitta.
 
I nästa vecka ska också räkningen till Skidstahus betalas, och igår ringde jag banken för att få våra lånade pengar utbetalda. Dom kommer att finnas på mitt konto på fredag så jag får vara miljonär över helgen, nice :)
 
 
 

Insläppta :)

 
Vi slapp bryta oss in i huset för snickaren jobbade igår :)
 
Eftersom dom har börjat lägga golv på övervåningen så kunde vi klättra upp och gå runt och titta lite. Skön känsla att kolla in utsikten från alla olika "rum".
 
Vårat sovrum fullt av isolering
 
Badrum i hörnet och hall
 
Öppningen ovanför matplatsen
 
Taket är täckt med duk och väntar på takpannorna, till höger sticker våra bergvärmeslangar upp
 
 
Våran brunn verkar ha vaknat till liv också, för vi såg vatten när vi lyste ner i hålet. Nu ska vi bara ta dit en spolbil som kan skölja bort rester av borrkaxet och sen kommer det att fungera perfekt. Det kändes väldig skönt att se vattnet för vi har inte direkt haft någon plan B vad gäller vatten... Det finns i och för sig en grävd brunn som försörjer de andra husen på gården, men vi har hela tiden velat ha en egen brunn och nu verkar det ju fungera!
 
Vi har dessutom kommit överens med snickarna om var dom ska lägga nyckeln så att vi slipper bli utelåsta i framtiden...
 
 

Utelåst :(

 
Hittills har "nyckeln" till vårat hus varit en skruvmejsel eller liknande, men idag när vi skulle gå in och kolla så hade dom j-vla byggarna satt i en låskolv i den provisoriska ytterdörren, och dessutom låst...
 
Vi kunde i alla fall genom fönstren konstatera att det satt plast i taket på övervåningen och att golvskivor var lagda uppe. I övrigt var det ganska svårt att se något eftersom det var mörkt när vi kom till huset.
 
Men imorgon kommer nog en utförligare uppdatering för då ska jag göra inbrott i mitt eget hus...
 
 
 

Att bygga på landet

 
Vi bygger ju som ni kanske vet vårat hus på en lantgård, utanför stadsplanerat område. Jag är uppvuxen på den här gården och det kommer att bli toppen för hela familjen att flytta tillbaka hit, men...
 
Det är ganska många saker utanför huset som man måste fixa och som man tar för givet när man bor och bygger i en stad. Vi har ingen egen tomt utan huset integreras i den befintliga gårdsbyggnationen. Det finns inget vatten eller avlopp framdraget till tomtgräns, det finns ingen el framdragen till tomtgräns och fiber ska vi inte ens börja prata om, det kommer nog inte komma i närheten av huset under min livstid... Allt detta gör ju att vi måste gräva eget avlopp, borra egen brunn och dra fram ny elmatning från närmaste station. En massa saker som både kostar en hel del pengar och kräver lite planering av var de olika enheterna ska placeras. Så just idag när jag sitter med offerter från elektriker och ansökan om avlopp och en massa annat jobbigt pappersarbete känner en liten del av mig att det nog inte är så dumt att bo i lägenhet i alla fall...
 
För att avsluta lite positivt så har vi idag fått vårt startbesked på papper, bara två veckor efter att bygget satt igång...Skidstahus hade inte lyckats ta fram den energiberäkning som måste finnas men igår så skickades den in till kommunen. Nu har vi ju haft ett startmöte och fått ok att sätta igång så vi har inte fuskat men det är nog bra att ha alla papper i ordning också!
 
 
 

Mycket värme och lite vatten

 
Det är långt ner till berg i en grusås...det märkte dom stackars brunnsborrarna som fick borra 24(!!) meter innan dom kom ner till berget. Men nu är vårat bergvärmehål klart.
 
Brunnen för vattnet är också borrad, men med lite sämre resultat. Efter ca 90 meter gav dom upp och det fanns inte så mycket vatten... Vet inte om det beror på att det finns så mycket små sjöar på gården och det är lättare för vattnet att rinna dit. Jag trodde ju att det skulle bli lätt som en plätt att få fram vatten. Tydligen så behöver vi inte oroa oss riktigt än för dom hade nån lösning som ska testas i veckan så det är bara att hålla tummarna. Annars får vi väl ta fram slagrutan.
 
Idag var byggarna tillbaka igen så nu kommer det förhoppningsvis upp lite innerväggar snart. Tydligen så hade dom jobbat med att färdigställa nåt hus i Huddinge i förra veckan, men nu ska det bli full fart hos oss igen.
 
 
 

Vatten och värme

 
Just nu borras det för fullt på tomten. Ett hål för vatten och ett för värme. Dom hade väldigt många foderrör med sig och jag hoppas verkligen att dom inte behöver använda alla, men man vet ju aldrig, det kan vara lite svårt att hitta berg på en grusås...
 
 
 
Placeringen av hålen blir nog bra, ett på varje sida om huset. Killarna hade en massa bra idéer och dom ville inte ha värmehålet för nära brunnen och brunnen skulle inte vara för nära avloppet, smart tänkt och skönt att jag slipper tänka ut alla lösningar. Det är ju bra att vara "i branschen" så man kan välja entreprenörer som man arbetat med förut och vet att dom kan sin sak.
 
Vi har också beställt elen och fått till en lösning där vi slipper ett jättestort och fult fasadskåp på huset, och dessutom blir det lite bättre uppsäkrat och nya kablar till de övriga bostadshusen på gården. Kablarna kommer dessutom att bli nergrävda och inte i luften som det är idag, förhoppningsvis kan vi på det sättet slippa något av alla strömavbrott som brukar komma under vintern...
 
 

Stilltje på bygget

 
De senaste dagarna har det inte hänt så mycket på byggplatsen. Snickarna är och reser ett annat hus och vi har några leveransanmärkningar som måste fixas innan dom kan fortsätta.
 
I taket precis innanför vårat lilla burspråk så har vi en stor och tjock limträbalk. Det var en hel del mailande fram och tillbaka med Skidstahus om denna och vi gick till slut med på deras förslag om att den skulle sticka ner några cm och vara helt synlig. Därför blev vi ju så klart både lite förvånade och irriterade när vi kom till huset och såg att det var en ganska stor skada på balken, ett hack som är ca 1 cm djupt och 5 cm långt, väldigt misstänkt en skada som blivit vid avlastning eftersom måtten stämmer väl överens med banden man lägger om när man lyfter... Hur som helst så godkänner vi inte detta och säljaren har varit ute och tittat och han håller med oss. Så nu väntar vi på vad dom ska säga uppe i Ullånger, balken måste antagligen bytas ut (om inte någon av dom kan trolla...) och då måste nog några sektioner på burspråket lyftas.
 
Huset är i alla fall relativt tätt så de senaste dagarnas snöande har inte gjort något alls, förutom att jag personligen är tokless på snö just nu... Takduken ligger där den ska och reglarna är fastspikade för att hålla den på plats.
 
 
 

Övervåning och takstolar

 
Igår hade övervåningens ytterväggar och takstolar kommit på plats och nu ser det ju faktiskt ut som ett hus. Det känns väldigt kul att se huset i verkligheten och inte bara som streck på ett papper och vi är jättenöjda med hur det blir.
 
Idag kommer taket att täckas och sen blir det full fart på golvvärmen för att torka upp inne i huset. Självklart har det snöat under i stort sett hela stomresningen och det är lite blött på golvet...
 
 
Matplats, kökshörna och ingång till tvättstugan. På övervåningen är vårat sovrum och badrum.
 
 
Vardagsrum och matplats på bottenvåningen. På övervåningen syns ett sovrum och Lillys rum.
 
 
Tvättstuga, badrum, entré och gästrum på bottenvåningen. Badrum, hall och sovrum på övervåningen.
 
 
 
 

Ett halvt hus

 
Nu har vi börjat på riktigt!
 
Strax efter åtta igår kväll rullade lastbilarna in och halv sju imorse var alla byggare igång och täckte av grunden. Första väggblocket var i luften halv åtta och vid tolv var hela bottenvåningen på plats. Nu fortsätter dom med bjälklag, övervåning och takstolar och imorgon är forhoppningsvis huset tätt. Sen börjar arbetet med insidan och preliminärt ska huset besiktigas den 15 juni, jag hoppas på tidigare...
 
 
Första lastbilen anländer
 
 
Andra väggelementet i luften, ytterdörr och gästrum
 
 
Bottenvåningen är nästan klar
 
 
Huvudentré
 
Vardagsrum och matplats med förhöjt tak
 
Vardagsrum och matplats
 
Kök och matplats
 
 
 

Bra att veta...

Bild från skidstahus hemsida

RSS 2.0