Golv i badrummen

 
Nu är badrumsgolven nästan färdiglagda. Det saknas fortfarande plattor i duschhörnen och under badkaret för där ska vi ha en mindre platta för att få ett bra fall.
 
 
Lilla badrummet, Trust Titan 20x60
 
 
Samma platta i stora badrummet
 
 
Snickarna är iväg på ett annat bygge i några dagar så det kommer nog inte hända så mycket den här veckan. Skönt för mig att få vila bygghjärnan lite efter förra veckans cirkus...
 
 
 
 

Think pink

 
Jag är antagligen den enda i kylbranschen som tycker att rörinstallationer, tryckkärl, kompressorer och pumpar är något av det fulaste som finns. Mina kollegor skulle alla gladeligen ha dessa saker väl synliga, antagligen helst i vardagsrummet...
 
Ett nödvändigt ont i våran värmekonstruktion är expansionskärl. För alla er som undrar så ser dom ut så här:
 
 
Expansionskärl på vanligt sätt
 
 
Inte så roliga, men som sagt en "måste ha-grej". Och då finns det ju bara en sak att göra, man fixar och trixar så att dom åtminstone blir en liten aning roligare!
 
 
Expansionskärl på mitt sätt
 
 
 
 
 
 
 
 

150 ton jord...


...var visst inte så mycket. Känns som att det behövs lite till.Tre veckor till slutbesiktning

 
Den i särklass jobbigaste byggveckan börjar gå mot sitt slut och det är nu tre veckor kvar till slutbesiktning. Gissar att jag kommer att få en hel del nya gråa hårstrån innan den 14 juni.
 
Den här veckan har till stor del bestått av konstiga telefonsamtal från snickare, plattsättare och budkillar. Frågorna har varit bland annat om jag verkligen vill ha kakel hela vägen mellan över- och underskåp i köket, en kille som inte hittade huset trots att han påstod att han var framme på rätt adress... (huset är typ 8m högt och det finns bara en granne) Efter att jag fått honom att köra 12 meter framåt och vrida huvudet åt vänster kom han rätt. Snickaren rundade av tokveckan med att ringa och fråga hur braskaminen skulle installeras, antagligen enligt den instruktion som oftast levereras med...
 
Det är ju faktiskt bra att dom frågar, men det verkar som att alla varit lite snurrigare än vanligt den här veckan, kanske helt normalt när det börjar närma sig upploppet.
 
I huset har vi fått lite mer golv lagda, plattorna i hallen är klara men dom var täckta av papp innan jag hann dit och ta kort. I köket har nästan alla skåp kommit upp och kyl, frys och diskmaskin står på plats. När skåpen blivit uppsatta har snickarna kunnat börja jobba i gästrummet, som hittills har fungerat som lager. Nu är parketten klar och det finns plats för målaren att börja spackla.
 
Ett litet bakslag har vi också hunnit med, det visade sig att golvet vi ska ha i matsal och vardagsrum behöver läggas på ett speciellt sätt och materialet för detta kostade nästan lika mycket som golvet. Vi ligger bra till jämfört med budget så det är inte någon jättestor katastrof, men en överaskning jag gärna hade varit utan.
 
 
Lösullen har äntligen kommit på plats på vinden.
 
 
Braskaminen är också installerad, verkar som att snickaren hittade instruktionen :) Tycker att den blir fin i hörnet och vi är nöjda både med färgvalet och att den står på klinkers och inte plåt. Jag vet att placeringen i hörn inte är optimal ut värmesynpunkt, men den här gången gick design före funktion.
 
 
 
 
 
 

Limträbalken!

 
Nu är den fixad. Lite smalare och med fasade kanter men mycket finare!
 
 
Före
 
 
 Efter
 
 
 
 

Gnistskydd

 
I ursprungsplanen var det tänkt att vi skulle använda den golvplåt som tillhör braskaminen men i elfte timmen så kom vi fram till att den faktiskt är ganska ful... Och ungefär samtidigt såg jag en bild i en annan blogg där dom lagt klinkers som gnistskydd och bestämde mig för att stjäla den idén. Så det var bara att ta fram papper, penna och miniräknare för att få till en design som både var snygg och som höll de mått som krävs för att bli godkänd, i vårat fall skulle det vara minst 30 cm mellan lucka och brännbart golv.
 
Sen blev det ett samtal till plattsättaren för att snällt be honom att lägga nio plattor extra, och resultatet ser ni nedan :)
 
 
 
 
 
 

Vårat fantastiska köksgolv

 
Nu har plattsättaren äntligen lagt klart golvet i köket, och det blev kanon! Vi har valt stora plattor, 60x60cm, och det är tydligen väldigt jobbigt att lägga så vi fick höra väldigt många argument för att vi skulle välja en mindre storlek. Men vi kände att det skulle bli helt rätt med stora plattor och stod på oss, och det var tur. Så här i efterhand kunde plattisen också erkänna att det blev jättefint.
 
 
 
 

Badrummen nästan färdigkaklade

 
Nu är alla väggar i badrummen färdigkaklade och igår var det tydligen "Stora fogardagen", enl Crille som sätter plattor, så jag antar att väggarna nu även är fogade och klara.
 
 
Lilla badrummet
 
 
Fondvägg i stora badrummet, i hörnet till vänster ska badkaret stå.
 

Andra sidan av stora badrummet, till höger blir det duschhörna.
 
 
 
 

Härliga måndag...

 
Solen skiner, fåglarna kvittrar och jag kommer ut i huset och möts av frågan: "Hur har du tänkt dig att det ska se ut här?"  Ehh, jag har köpt en byggsats, jag har inte tänkt alls, det måste ju den som satt ihop leveransen ha gjort, eller???
 
Tydligen inte, jag har visst köpt ett pussel där jag förväntas såga till bitarna själv för att dom ska passa. Trevligt kan tyckas att man får bestämma, men när man står med en arg snickare bredvid sig och ska ta ett beslut på tre sekunder i en fråga man fått en minut tidigare då är det inte så roligt.
 
Ännu en härlig vecka som husbyggare har börjat, tur att det bara är tre kvar...
 
 
 
 

Gaaaah...

 
Vi har efter mycket letande hittat rätt i djungeln av badrumsinredningar och tack vare mitt jobb så kan jag beställa dessa direkt från grossist.
 
För några månader sedan så läste jag att det var 6 veckors leveranstid på vissa av de möbler vi valt och kontaktade då leverantören. Han kontaktade i sin tur tillverkaren som sa att det inte stämde utan att det var två veckor som gällde. Därför har vi inte direkt känt oss stressade att beställa eftersom vi inte vill ha för mycket saker stående i huset, det blir ju bara jobbigt för hantverkarna att ha en massa saker i vägen när dom arbetar.
 
Men igår, med en knapp månad kvar till slutbesiktning så tyckte vi att det var dags att beställa. Och några timmar efter att jag skickat iväg mailet så ringer min leverantör och säger att det är 6 veckors leveranstid på delar av beställningen...suck...
 
Efter några samtal där jag tydligen uttryckt väldigt tydligt att det inte är ok att leveranstiden blir tre gånger längre än utlovat så kontaktas regionchefen som i sin tur ska kontakta fabriken på måndag för att försöka lösa detta. Fortsättning lär följa men i värsta fall så får vi ha provisorisk badrumsinredning i några veckor...
 
 
 

Röstningen avslutad...

 
Bauhaus har stängt röstningen till årets byggblogg pga. problem med rösträkningen. TACK till alla som röstat på oss och nu kan vi bara hålla tummarna för att juryn tycker om oss :)
 
 
 
 
 

Vitvaror

 
Efter ett tips från en kompis som just renoverat så kom vi fram till att vi skulle köpa in alla vitvaror själva, och jag som älskar att nätshoppa började att jämföra priser. När vi i stort sett bestämt oss för leverantör så såg jag av en slump att en annan leverantör gjorde reklam för att man kunde få ytterligare rabatter om man köpte flera varor. Och eftersom vi skulle köpa allt till köket så skickade jag iväg ett mail. Efter lite surfande så såg jag att dom flesta erbjöd möjligheten att få en offert och jag tog in priser från fyra olika leverantörer, och tur var det. Utan att anstränga mig särskilt mycket så fick jag ner priset med nästan 10.000:-!!!
 
Så trots att vi uppgraderat både ugn och häll så kommer vi att spara in runt 15.000:- jämfört med om vi köpt allt via Skidstahus. Det kanske låter som en struntsumma när man totalt spenderar runt 3 miljoner men det finns ju ingen anledning att slänga bort pengar i onödan. 
 
Hoppas att jag är lika nöjd när leveransen kommit...
 
 
 

Smygtitt på golv

 
En liten smygtitt på golvet vi ska ha på bottenvåningen. En av alla de saker som vi köpt in själva.
 
 
 
 
 

Årets byggblogg, rösta rösta!!!

 

 

Rösta på min blogg i Årets Byggblogg!

 

 

Klicka på bilden ovan om du vill rösta på våran blogg!

 


Kakel och klinker

 
Nu har äntligen plattsättaren börjat sätta kakel och klinker. Vi kommer att ha samma sorts klinker överallt fast i lite olika storlekar. I badrummen blir det en fondvägg i samma färg som golvet och resten av väggarna vita.
 
 
Tvättstuga, Trust Titan 30x30
 
 
Fondväggen i lilla badrummet, Trust Titan 20x60
 
 
Kaklet påbörjat i stora badrummet
 
 
 
 

Fönster och dörrar

 
Efter en dryg veckas utlandsvistelse var det spännande att igår komma ut till huset igen. Vi visste att det hade hänt en hel massa saker eftersom vår målare skickat lite bilder. Dessutom ringde plattsättaren för några dagar sedan och vi hade ett litet byggmöte på telefon, det går tydligen att styra ett bygge från Kroatien också :)
 
Det mesta rullar på som det ska, några missförstånd mellan hantverkarna har gjort att målaren får lite extrajobb, men det ska nog lösa sig. Hela övervåningen är grundmålad och fönsterbrädor sitter på plats nästan överallt, även dessa är grundmålade.
 
 
 
 
Taklister, fönster- och dörrfoder sitter också uppe, tyvärr så syns spikhålen lite väl mycket så vi ska fundera på om målaren ska få spackla igen hålen och lägga på ett extra lager färg.
 
Dörrarna på övervåningen är uppsatta och på dessa handtagen som vi själva köpt. Vi gillade inte något av de två alternativ som Skidstahus hade så vi bestämde oss för att köpa egna och vi är väldigt nöjda med hur det blev.
 
 
Dörrar in till klädkammare och ut till allrum.
 
 
 
 
När vädret till slut blev bättre började snickarna äntligen med farstukvisten, den blir jättestor och de stora stolparna känns inte längre lika överdimensionerade...
 
 
Farstukvist med eftermiddagssol
 
 
 

Lägenhet till salu

 
Nu är vår lägenhet äntligen ute till försäljning, kom och köp!
 
 
 

Ljust och fräscht

 
Lite vit färg på väggarna och i taket gör en hel del. Huset känns mycket luftigare och rummen större.
 
 
 

Tak

 
I Skidstahus standardleverans ingår skivtak i hela huset. Vi kände oss lite tveksamma till detta och valde att betala lite extra för att få takpanel i alla rum utom klädkammare, badrum och tvättstuga. Och efter att ha sett skillanden mellan dessa olika tak så är vi mer än nöjda med bytet.
 
 
Så här kunde taket ha sett ut i hela huset...
 
 
...och så här ser det ut i nästan alla rum, nöjd!!!
 
 
 

RSS 2.0