Fel dörr och rätt el

 
Nu har elektrikern börjat dra trådar och sätta dosor på övervåningen. Han verkar ha förstått min omritade elritning för allt sitter där jag vill ha det. Han har dessutom kommit med lite förslag på andra lösningar än vad vi tänkt oss för att det ska passa bättre och det känns skönt att ha hittat ytterligare en hantverkare som tänker efter och frågar och inte bara tittar på ritningen...
 
 
Allrummet med badrumsdörr till vänster och dörr in till sovrum till höger
 
 
Förberett för spotlights i badrum...
 
 
...och i klädkammare
 
 
Våran fina parytterdörr har också kommit på plats, dock med fel glas. Vi kunde välja på klarglas eller inget glas och den levererades med glas som man inte ser igenom, tror att det kallas costwoldglas... Så nu ska det komma en glasmästare och byta rutorna i våra ytterdörrar.
 
 
 
 
 
Lilla hjälpredan sorterade frigolitbitar  ♥
 
 
 
 
 

Innerväggar uppe!

 
Igår fick jag ett samtal från elektrikern som berättade att dom ska komma och jobba hos oss i nästa vecka. Vi ska träffas på måndag så att vi kan peka och märka ut var alla olika saker ska sitta. Eftersom elektrikern är på gång så antog jag att våra innerväggar var uppsatta och idag smet jag från jobbet för att kolla hur det blev.
 
 
Lillys rum till vänster, öppning för trappa och dörr in till sovrum
 
 
Badrum och vårat sovrum
 
 
Dörr in till vårat sovrum och allrummet
 
 
Jag fick lite samma känsla som när jag såg grunden för första gången, hjälp vad det ser litet ut... Men huset är ju nästan 200 kvm stort så det räcker alldeles utmärkt. Och eftersom vi har klädkammare i alla sovrum behöver det ju inte få plats några garderober. Nu kan vi också börja mäta och tänka på hur vi ska möblera, jag får inte riktigt nån känsla för hur stora rummen är när jag ser ritningen utan vill gärna titta i 3D.
 
 

Ful fulare fulast???

 
I helgen när vi var och kollade i huset så tittade jag på ritningarna för ventilationen och såg att det skulle sitta ventiler lite här och var i huset. Tänkte inte så mycket mer på det förrän jag googlade på hur dessa ventiler ser ut, och fick en liten chock... 
 
 
En sån här ska tydligen sitta på väggarna i nästan alla rum, fulare grej får man ju leta efter, och stor är den också. Mina knäppa kollegor tyckte att den var riktigt snygg, men jag är inte så säker. Misstänker att maken som är sjukt petig med estetiken kommer att bryta ihop när jag visar honom detta.
 
Har i alla fall pratat med snickaren och jag ska kopiera ritningarna och sen rita in var jag vill att ventilerna ska sitta så nu blir det till att försöka gömma ventil utan att störa dess funktion, en liten utmaning. Förslaget på den befintliga ritningen är nästan genomgående "mitt på vägg bredvid fönster", men det kan dom ju glömma.
 
 

Tak

 
Nu är taket nästan klart, jag är grymt nöjd med att vi ändrade oss från rött till svart...
 
 
Ventilationskanalerna är installerade och isolering och spångolv är lagt på övervåningen. Idag börjar snickarna med innerväggarna och i slutet av veckan kommer elektrikern.
 
Badrum och klädkammare
 
 
 
 
 

Problemlösning

 
Senaste veckan på bygget har mest bestått av diverse problemlösning. Det första problemet som uppdagades var att Skidstahus inte hade levererat varken ventilationsritningar eller material till ventilationen. Dom hävdade att det ingick i värmepumpen som vi valt bort... Men det står klart och tydligt i våra papper att det är just värmepumpen och inte ventilation som valts bort och efter flera veckors tramsande så gav Skidstahus till slut med sig och fixade fram både ritningar och material.
 
Nästa problem som dök upp var att arkitekten glömt att flytta skorstensröret på övervåningen när vi flyttade kaminen på nedervåningen så nu krockar röret med en av balkarna i bjälklaget... Har fått besked om att det bara är att växla av balken men det blir ju extrajobb för snickarna...
 
Nästan samma problem har vi i köket där man ritat in en kanal från spisfläkten som är för bred för att få plats mellan yttervägg och den första balken, det ska tydligen också gå att växla av men med ytterligare extrajobb som följd.
 
Sen började det dyka upp problem med grunden. Ett avlopp i tvättstugan hade hamnat ca 15 (!!) cm fel och krockade med en vägg. Som tur var fanns plats att flytta väggen lite och sen kan plattsättaren fixa till resten.
 
Det inkommande vattnet i tvättstugan har också hamnat fel så vi har lite problem med att placera värmepumpen. Men vi kom fram till en helt ok lösning där vi flyttar ut värmepmpen från väggen så att vattenrören hamnar bakom och på så sätt slipper vi ställa pumpen närmare ytterdörren.
 
 
 

Sveriges jobbigaste kund?

Jag börjar tro att Skidstahus ångrar att dom gjort affär med oss, även om dom säger att så inte är fallet...
 
Nästan varje vecka börjar med ett samtal till Norrland med information om diverse reklamationer och felaktiga leveranser. Denna veckas samtal handlade om fel fönster i ytterdörrarna, som i övrigt var jättefina, och glömd flytt av skorsten som nu kommer att krocka med bjälklaget...
 
Mer jobb för snickarna men dom är i alla fall glada att få reda på felen direkt och inte vid slutbesiktningen.

Första väggarna uppe

 
Nu har vi fått egen nyckel till huset så att vi kan gå in och kolla när vi vill. Fast det verkar inte som att vi behöver ha nyckel egentligen för en av byggarna jobbar nästan jämt. I min värld full av fördomar så jobbar inte snickare en sekund mer än 7-16 men våra killar är här både tidig morgon, sen kväll och dessutom helger, imponerande!
 
Duktiga är dom oxå, väggarna bara flyger upp och nästan alla fönsterbleck och kompletterande brädor på utsidan av huset är på plats.
 
Våran skygge rörmokare har varit här också och rör till elementen på övervånignen är dragna (ser ut att bli rakt dessutom...) och avlopp och vatten till stora badrummet är påbörjat.
 
Glömde finkameran hemma så ni får hålla till godo med några mobilbilder...
 
Tvättstuga med golvvärmecentral i hörnet, den ska gömmas med hjälp av några skåp.
 
 
Vardagsrum, gästrum och hall.
 
 
Dörren in till lilla badrummet.
 
 
Kök och dörr in till tvättstuga. Till väster är dörren in till badrummet.
 
 
 
 
 

RSS 2.0