Värmekaos

 
Vi har haft lite svårt att få jämn värme i huset och jag har ökat flöden, strypt flöden och justerat kurvor på värmepumpen men inte blivit riktigt klok på varför det inte ger "rätt" resultat.
 
Jag har valt att koppla ihop styrningen av vissa golvvärmeslingor eftersom vi har öppen planlösning och det krävdes flera slingor för att täcka upp hela ytan av rummet, vet inte om det är helt rätt tänkt men termostaterna är så fula och på det här sättet så behöver jag inte sätta upp lika många. När det blev kallare så ökade vi temperaturen på två av slingorna, bland annat hallen, och det har fungerat bra, men...
 
Gästrummet blev iskallt och det hände ingenting när vi vred upp termostaten, däremot så blev det jättevarmt i badrummet och där hände ingenting trots att vi vred ner termostaten. Vi hade dessutom väldigt varm retur på värmebäraren från gästrumsslingan, omöjligt eftersom golvet var iskallt.
 
Efter att ha kontrollerat så att programeringen av alla termostater var rätt så var det bara att börja kolla inkopplingarna i styrenheten. Då visar sig följande: Våran elektriker har kopplat ihop två styrmotorer, de som enligt golvvärmeritningen styr hall och gästrum. Dessutom har grundläggaren växlat två slingor, gästrum och badrum. Så när vi har försökt höja temperaturen i gästrummet har den signalen inte gått till någon styrmotor eftersom den kanalen inte var inkopplad. Vi har dessutom höjt temperaturen i badrummet med samma termostat som vi styr hallen med och vi har försökt sänka temperaturen i badrummet med den termostat som styr slingan i gästrummet. Minst sagt förvirrat och jag har varit rätt så irriterad på våra hantverkare.
 
Efter lite omkoppling av styrning och omplacering av termostater så verkar det fungera bättre, men man undrar ju lite om det är flera av slingorna i golvet som inte ligger enligt ritning.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0